TOLONG TOLONG TOLONG






Assalammualaikum :)
Entry kali ni i nak tulis pasal TOLONG. taktahu nak start dari mana. hihi. but, dalam sehari mesti kita tak lepas untuk cakap perkataan ni kan ? tolong ambilkan remote tv. tolong sidai baju. tolong bagi tiru. hahahaha. okay. i have a friend with good traits. she never do something when you ask for if there's no word please (TOLONG). which is i agree. nampak laaa kat mana manner yang baik tuu kan. if takde perkataan TOLONG ni it can be conclude as instruction, right ? kat LONDON plak, there's their culture to say word PLEASE to ask something to someone. example, could you hold this for me, please ? would you mind to pay for me first, please ? i punn memang suka orang yang mannered macam ni rather than a person who didn't. tanpa kita sedar, ni laaaa orang akan nampak sebagai diri kita. mannered or not. so korang nak orang assume diri korang seperti mannered, guna lah bahasa yang seeloknya lebih lebih lagi minta tolong kat orang. jangan jadikan ia alasan parents or cikgu tak ajar, ini semua guna minda n sikap peribadi nilai nilai murni diri sendiri. and jangan lupe untuk ucapkan TERIMA KASIH.

that's all folks
semoga cetusan ini dapat memberi ilmu kepada semua orang yang membaca.
toodles.
thanks for reading.

Comments

Popular posts from this blog

happy SD

Battlefield Island Movie Review

Not a funny matter-single